Sunday, 10 June 2018

Q&A: Vprašali ste, odgovarjam vam...


Ker na tedenski bazi od vas dobim zelo veliko vprašanj, ki so večinoma podobna, sem se odločila, da jih nekaj zajamem kar tu na blogu. Prejšnji teden sem vas prosila, da mi pošljete v DM nekaj vprašanj in danes vam nanje odgovarjam:) Če imate dodatna vprašanja, jih pustite spodaj v komentarjih in lahko kmalu naredim drugi del:) Pa začnimo!:)

Tinkara: Kako se ti zdi snake fasting? Imaš kakšno mnenje o tej temi?

Odgovor: Tisti, ki me spremljate na Instagramu (@sindianajonesss), ste verjetno zasledili kilometrsko objavo o moji izkušnji z intermittent fastingom (delnim postenjem). Pri intermittent fastingu (najpogostejša oblika je 16:8) gre za to, da se 16 ur dnevno postimo, 8 ur pa "jemo". Torej, ko se zbudimo, poskusimo vsaj 4-8 ur počakati s prvim obrokom in nato v 8 ur razporediti vse naše obroke (to ni stradanje, v 8 urah še vedno moramo zadostiti energijskim potrebam, glede na naš cilj). Termin Snake Fasting mi je bil neznan, po malo raziskovanja sem ugotovila, da je to zelo drastična oblika oblika IF (intermittent fastinga), s to spremembo, da obdobje postenja zavlečemo tako dolgo, kakor je mogoče v dnevu in nato pojesti EN obrok, ki mora biti zelo bogat z maščobami in vsebovati čim manj ogljikovih hidratov. Kakor sem prebrala, je "izumitelj" te diete Cole Robinson, ki prva dva dneva (ali celo 3?) priporoča samo razstrupljanje z napitkom, ki vsebuje jabolčni kis. Moje mnenje o tem? Vse, kar je tako drastično, definitivno ni priporočljivo držati na dolgi rok; medtem, ko sem sama IF sicer prakticirala nekaj mesecev brez težav in poznam nekaj ljudi, ki ga že leta vključujejo v svoj vsakdan predvsem zaradi vidika praktičnosti (manj obrokov, ki so večji in zaradi tega bolj "zadovoljivi"). Tako, da če naredim zaključek, sem zagovornica IF in vseh njegovih pozitivnih učinkov, glede Snake Fastinga pa nisem najbolj prepričana. Video o Snake Fastingu si lahko pogledate na tem linku in si ustvarite svoje mnenje: klik

Tinkara: Kakšno mnenje imaš o "cheat mealih"  ali "cheat dnevih" med hujšanjem?

Odgovor: 
Spet bom govorila iz izkušenj. Vsi ti cheat meali in dnevi bili zelo popularni v preteklih letih; menim, da predvsem na račun fitneserjev, ki so čez teden lepo držali dieto, nato pa čez vikend šli dobesedno na vse ali nič. V tem določenem dnevu (ali celo večih dnevih) so se pojedle ogromne količine čokolad, sladoledov, pic, krofov ali katere koli visokokalorične hrane. Tudi meni se je to zdelo zelo  včasih privlačno po tednu garanja in odrekanja hrani, ki jo imam zelo rada. Do neke meje. Prvi taki "učitelj" je bil dan, ko sem porabila več kot 50EUR za "junk food" po mesecu dni stroge diete. Naslednji dan sem se počutila najhujše v svojem življenju. Ta občutek lahko opišem kot zelo zelo hud "maček" po naporni noči polni alkohola. Švicanje, slabost, vrtoglavica. Ampak me ni izučilo. Nadaljevala sem s temi sladoledi, čokoladami in krofi čez vikend, na koncu celo pogosteje. Ne bom lagala, okus je res dober, ampak počutje je katastrofalno. To promoviranje cheat mealov in day-ev mi danes gre pošteno na živce, saj roko na srce, redko kdo od nas trenira in drži dieto na taki ravni, da si brez posledic lahko privošči  oz. bi za vikend "potreboval" družinsko pico, škatlo krofov in dva Ben&Jerrysa med filmom. Med trenutno dieto sem ugotovila, da, ko sem te stvari popolnoma izključila, se mi ni več tožilo po taki hrani. Med resnično lakoto sanjam o stvareh kot so riž, še več piščanca, čičerika, koruza in podobna hrana. Prava hrana. Na vsake toliko imam refeed-day, ko napolnim glikogen, ampak kot sem rekla, tu ne pričakujte objav s Snickersi, ampak običajno recimo samo podvojim količino ovsenih kosmičev in riža, ki ga imam odmerjenega na določen dan. Tako čutim, da se telo in mišice resnično napolnijo z energijo in že šibam na trening, ki je ta dan ali naslednji še posebej dober. Če pa bi bila polna sladoleda in pice, se mi v bližino fitnesa niti pod razno ne bi dalo.

Tinkara: Kaj je tvoja "must-have" hrana, ki jo imaš vedno doma?

Odgovor: V času diete pojem večjo količino jajc, kot je verjetno razvidno iz story-jev na Instagramu, zato sem anksiozna, če nimam doma na zalogi vsaj 30 jajc. Malo za šalo, malo zares, ampak v tem času imam doma vedno na zalogi tista živila, ki jih jem na dnevni bazi: jajca, piščanec, zelena zelenjava, riž, ovseni kosmiči, beljakovinski napitek. V času, ko dieta ni tako stroga, pa ne morem brez svoje najljubše hrane: sir in paradižnik! Najboljša kombinacija! In kakšen grški jogurt ter proteinska čokoladica. Od sladkarij pa imam najrajši na svetu sladoled, in ko bo diete konec, si bom verjetno privoščila kakšno kepico:) Zmerno.

Reneja: Kako ostaneš tako pozitivna in fokusirana? Sama imam kak dan, ko je res slab in se pregrešim in to mi pomeni konec sveta in sem totalno obupana in se mi zdi, da mi nikakor ne bo uspelo. How do you do it?

Odgovor: Popolnoma te razumem. Sama sem se vedno vrtela v tem krogu slabih in dobrih dni. 4 dni super, nato pa sem v treh dnevih naredila škode za dva tedna nazaj. Bilo je res slabo. Mislim, da sem dosegla ta svoj "limit" s tolažbami "v ponedeljek res začnem". Nakopičilo se je, dokler mi ni zares počilo. Sita sem postala tega, da nimam rezultatov, kakršnih si želim, ker nisem dovolj disciplinirana. Ampak tu se je zgodil še en preskok...Na celotno zadevo sem pogledala iz vidika, da je to način življenja, ki mi je ljub, in ne dieta. Rajši se konstantno dobro počutim, ker jem dobro, pravilno in imam rezultate, kakor pa da jem hrano, ki je mogoče res bolj okusna, ker je polna arom in barvil in ne vem še česa (po določenem času te nič ne privlači bolj, kot prava hrana, obljubim), ampak mi ne da željenih rezultatov. Ni več občutka, da se čemurkoli odrekam, kakor prej. Eat according to your goals <3 Ali to pomeni da nikoli več ne bom imela slabega dneva, se prekršila ipd.? Seveda so prisotni slabši dnevi, ko je počutje zanič. Ampak jih je vedno manj in vedno manj intenzivni so, ker na vrh vseh težav ne dodam še občutka krivde zaradi prenajedanja, ampak se s težavami soočim bolj konstruktivno. Hrana ni rešitev. Če pa si res kdaj zaželiš kosa svoje najljubše torte, si jo privošči brez slabe vesti. V miru in uživaj v njej. Naslednji obrok pa spet po svojih ciljih in na naslednjem treningu daj še več od sebe!:) Najhujše, kar lahko narediš, je, da konstantno premlevaš o "škodi", ki so jo morebiti naredila. Za nazaj ne moremo ničesar spremeniti, za naprej pa lahko vse!:)

Nika: Od kod vsa ta inspiracija? Ker si super, tko pozitivna oseba da še mene motiviraš!
Odgovor: Inspiracija, motivacija... Kje jo dobim? To vprašanje dobim vsak dan. Odgovor na to sem zapisala tukaj:  What motivates you? How do you stay motivated? Why don't you quit? (klik).

Manca: Kakšen nasvet bi sedaj dala sebi, ko si bila mlajša?

Odgovor: Najbolj od vsega bi mlajši sebi svetovala, da do vseh najboljših stvari v življenju ni bližnjic, ampak da so pot do tega POTRPEŽLJIVOST, TRDO DELO in VZTRAJNOST. Kdor koli vam obljublja nek rezultat, ki teh treh vrlin ne vključuje, vam prodaja meglo. Najprej sem tu želela napisati, da si želim, da ne bi bila prestroga do sebe. Ampak se s tem danes strinjam samo delno. Kajti če sama ne bi imela visokih pričakovanj od sebe, jih ne bi imel nihče drug in verjetno ne bi bila tu, kjer sem. Včasih je slednje najboljši način, da se vrneš nazaj na svojo začrtano pot, kakršna koli že je: ponovno si dati vedeti, kakšna pričakovanja imamo od sebe ter kakšne cilje imamo ali smo nekoč imeli. 

Manca: Katera je najpomembnejša stvar, ki bi se je morala zavedati vsaka ženska?

Odgovor: Njena moč. Njena resnična, neverjetna moč. Želim si, da bi jo vsaka ženska na neki točki odkrila.Manca: Kakšna je tvoja trenutna nega las? (+hvala ti za vso motivacijo!)


Odgovor: Manca, hvala tebi za vprašanja <3. Kot veste, sem ambasadorka znamke Keune, na katero prisegam že vsaj leto in pol. Moja nega las 80% časa, ko ne testiram drugih linij, sestoji iz njihove linije Care: Satin Oil-šampon, balzam in maska. Po pranju nanesem izmenično še Keune Oil Milk in Keune proteinski sprej ter uporabim olje za konice Satin Oil.

Nina: Kako se pripraviti do tega, da si začneš obroke pripravljat vnaprej? Motivacijo imam, 5x tedensko hodim v fitnes, ampak se nikakor ne morem pripraviti do tega, da bi si obroke pripravljala v naprej.

Odgovor: Ko bo prišlo do tega, da boš imela resne cilje in hkrati pomanjkanje časa za sprotno kuhanje obrokov, se ti nikakor drugače ne bo izšlo, kakor da si obroke pripraviš v naprej. Na tak način se boš izognila obisku picerije ali pekarne ali "štanda" s hitro hrano med malico v službi. Prav tako boš imela super rezultate zaradi vadbe, ki jo že tako pridno obiskuješ:) Prvi in zadnji obrok menim, da lahko vsi pojemo v miru doma, ostale tri pa enostavno vzemi s seboj, na internetu lahko najdeš ogromno idej za meal prep, tudi jaz se bom potrudila, da bom tudi v bodoče objavila kake nove ideje:) Vrzi v torbo kakšen grški jogurt, oreške, skledico narezanega sadja, beljakovinski šejk za dopoldanske/popoldanske malice in kakšno hladno solato z ajdovo kašo za večji obrok:) Sedaj bo na voljo tudi ogromno sveže zelenjave, komaj čakam!:)

Tako, tu se bom sedaj ustavila, ker me že bolijo prsti:D Upam, da sem vam odgovorila na najbolj pogosta vprašanja, če pa je še kaj odprtega, pa na plano z njimi v komentarjih spodaj!:)

Čudovit preostanek nedelje vam želi vaša:


SHARE:

1 comment

© Sindiana Jones

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig