Tuesday, 7 March 2017

Q&A: How Do I Become a Blogger?!


Ker sem zadnje čase dobila nešteto sporočil v inbox, sem se odločila, da pripravim eno "Q&A" (Questions&Answers) varianto tukaj na blogu. Upam, da sem zajela večino vaših vprašanj, v kolikor pa je še ostalo kaj odprtega, mi pogumno napišite spodaj v komentarjih in se bom po najboljših močeh potrudila kmalu spisati tudi naslednjega. Pa kar začnimo!:)

Vprašanje: "Rada bi odprla svoj blog, vendar še točno ne vem kaj bi zares rada pisala, predvsem me veseli makeup, hrana in podobne reči." 

Odgovor: Tvoj blog bi glede na tvoje interese spadal pod kategorijo "lifestyle blog", tako kot moj, ki dejansko zajema najraličnejše teme od potovanj, lepotičenja, fitnesa, mode, nasvetov ipd. Če imaš veliko različnih interesov, se nikar ne omejuj. 

V: Čeprav obožujem modo, me je strah, da bi na blogu pokazala svoj obraz, zaradi svoje  konfekcijske številke XL. Nekako me je strah se pokazat svetu s svojo veliko figuro, XL postavo in kakor verjetno si ugotovila, slabo samozavestjo.

O: Tvoja XL konfekcija ni nobena ovira, kvečjemu prednost. Nismo vse enake in na blogerski sceni je veliko punc (z vsem spoštovanjem do punc vseh velikosti, tako drobnejših kot močnejših, VSE smo enako super), s katerimi se povprečna ženska žal ne more poistovetiti. Velikokrat je slika popačena in nerealna, ženske pozabljamo, da ne moremo biti kot ta in ta in ta, ampak da lahko SEBE razvijamo v najboljšo možno verzijo NAS. Ena od mojih soblogerk se je sama označila kot "plus size blogger" in je imela neverjetno pozitiven feedback in ogromno sledilcev. Tako da XL postavo lahko ZELO izkoristiš sebi v prid, čeprav se ti zdi to težko. SIZE DOESN'T MATTER. Imaš vso mojo podporo, punca!

V: Razmišljala sem o blogu, kjer ne bi pokazala obraza, vsaj od začetka, ker me je strah kaj si bodo mislili drugi, kaj moji prijatelji, kaj ljudje ki me vask dan srečujejo, najbolj pa me je strah, kaj tisti, ki me ne marajo oz. mi ne želijo sreče. Zanima me kaj ti meniš, kakšen nasvetek, vsega bom vesela :) Sama sem že ustvarila blog in spisala prvo objavo, blog je trenutno skrit, ker si res ne upam. 

O: Na zlobne jezike se ne oziraj. To nima veze s teboj osebno. To bodo ljudje, ki bodo ogroženi, ker si šla "tja ven", za svojimi resničnimi sanjami, oni pa si ne bodo nikoli upali. Iz tvojih besed vidim, da je bloganje ena od tvojih velikih, a žal skritih (zaenkrat še ;)) strasti, je tako?

V: Končno sem si ustvarila blog, sedaj pa želim imeti tudi Instagram povezan z blogom in sem v dilemi, ali naj ustvarim nov profil ali samo preimenujem svojega privatnega?

Zelo dobro in smiselno vprašanje-tudi jaz sem na začetku bila v tej dilemi. Po razmisleku sem pa kar svoj privatni profil spremenila v @sindiana.jones, saj v bistvu moj blog predstavlja mene in moje življenje kot nekakšen "dnevnik", torej se moj osebni Instagram profil ne bi veliko razlikoval od mojega blogerskega Instagram profila, zato se mi v mojem primeru ne zdi smiselno vzdrževati dveh profilov. Če meniš, da bi se tvoja dva profila vsebinsko zelo razlikovala, pa bi bila nasprotna pot kar smiselna. Pomembno je, da sledilci vedo, kakšno vsebino lahko pričakujejo; saj velikokrat na osebnem profilu objavimo stvari "kar tako", medtem ko blogerji vsebino na Instagramu večinoma pripravljamo naprej v skladu z našo tematiko na samem blogu.

V: Živjo, imam vprašanje: Ali bom imela dovolj časa za blog? Moj faks je precej težak, učenja je ogromno, potem praksa, in vem da mi bo zmanjkalo časa. Kaj če po morda letu, mesecih, ugotovim, da mi vseeno ne bo šlo, ker ne bom imela časa ipd.?

O: Reality check: moraš se zavedati da vzdrževanje (uspešnega in kvalitetnega) bloga terja veliko časa. Ampak to je spet odvisno od tvojih ciljev, kam želiš da te blog pripelje. Vendar ti polagam na srce: blogaj zato, da se osrečuješ. Ne blogaj zato da blogaš. Ker bo na ta način bloganje prej muka kot užitek, tega pa res ne želiš, če je to tvoja resnična strast, torej nekaj, kar te osrečuje in sprošča. Začni počasi in videla boš, kam te to pripelje. Bloganje naj bo tvoja sprostitev od učenja in vseh obveznosti, nekakšen izklop. In bodi to kar si, nikoli ne glej na druge in se ne primerjaj z njimi; seveda lahko jemlješ inspiracijo ter navdih za svojevrstno ustvarjanje, to je vedno dobrodošlo, ampak sledi SAMO SEBI:). Samo ti si najboljša ti in to je tvoja moč.

V: Zanima me, kako ti prideš do sodelovanj in sponzorjev?

O: Nobena skrivnost ni, da uspešen blog velikokrat lahko preide v posel. Blogerke sodelujemo z raznoraznimi podjetji, večinoma v namene promocije. To v zgodovini obstaja že od samega razvoja marketinga, v takšni obliki (odnos podjetje-bloger/ka) pa je razmeroma novo. Gre pa za povsem normalno stvar. Sama imam pri tem eno samo pravilo že od samega začetka: NIKOLI ampak res NIKOLI sama ne kontaktiram oz. ne "gnjavim" podjetja za sodelovanje. Sama ne vidim smisla v tem. Najlepši občutek je, ko te določeno podjetje samo kontaktira in ti povedo, da jim je tvoje delovanje zares všeč in te želijo povabiti v svojo "ekipo", kjer lahko združite moči in naredite nekaj izjemnega. Na tej točki moraš razmisliti, ali je sodelovanje v skladu s tvojimi osebnimi načeli in načeli bloga, ki ga vzdržuješ, od tod naprej pa so samo še pogajanja. Podjetja v Sloveniji že veliko bolje razumejo ta način poslovanja in nimajo nemogočih zahtev (žal je bila praksa do sedaj velikokrat drugačna: podjetja menijo, da si "zastonj reklamni pano" in ne oseba, ki trdo dela za prepoznavnost svojega bloga). V tujini so zadeve že malenkost bolje utečene. Moramo pa biti tudi dovolj samokritični: od vzpostavitve bloga in do prvega sodelovanja lahko preteče ne samo nekaj mesecev, ampak tudi let.

V: Kaj pa če si res želim sodelovanja s podjetjem XY?

O: Če je sodelovanje s podjetjem XY eden od naših zastavljenih blogerskih ciljev, potem podpiram odločitev, da blogerka sama piše podjetju in opozori nase. AMPAK! samo v primeru, da to naredi na diplomatski način, torej se na kratko predstavi, pove, o čem piše in kje vidi vzajemne pozitivne strani sodelovanja ter potrpežljivo počaka na odgovor, kjer pa ne sme biti razočarana, če podjetje odkloni sodelovanje. Tudi od podjetij se pričakuje profesionalnost, OBE strani se morata zavedati, da na drugi strani zaslona sedi OSEBA. Spoštljivost. Vedno in posvod.

Tako! Upam, da sem zajela večino vaših vprašanj, ki se nanaša na samo bloganje. Želim vam, da se pogumno podate na to pot, saj, čeprav to delo ni tipično, in se pravzaprav nikoli v dnevu zares ne konča, prinaša veliko osebnega zadovoljstva, če smo res s srcem v tem. Včasih, ko sem hodila kam v službo, ki mi sploh ni bila pri srcu, sem vstajala ob petih zjutraj z muko. Danes vstajam ob štirih zjutraj z nasmeškom.

Lepo bodite in do naslednjič,

vaša


SHARE:

8 comments

 1. Jaz se strinjam s tabo, XL je samo večja šansa, da pograbiš nišo med bralci, ki je večkrat pozabljena. Sama tudi dolgo nisem pokazala celotnega obraza na blogu. Dokler pač ne prideš do tite meje udobnosti. Mislim, da ni nič narobe začeti samo s kakšnim eye makeupom ali nohti :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...in smo zelo vesele, da si se ga odločila pokazati. Da vidimo, kdo Adjusting Beauty sploh je. Meni se zdi pomembno, da tudi če večinoma delaš reviewe izdelkov (you are a professional, obv.<3), da bralci vidijo, kdo je "obraz" za šminko, ki si jo predstavila. Če želim, lahko šminko poguglam in dobim 100 ocen...Jaz pa npr. želim povezati izdelek+mnenje o njem s teboj in na ta način gradim zaupanje:)

   P.S. Še vedno pa občudujem tvoje perfektne objave in potrpežljivost, ki stoji za njimi <3

   xx,
   Sindiana

   Delete
 2. Kaj pa če te prosijo, da preizkuš nek izdelek in ga sponzoriraš, (kot npr. zdaj ti medvedki za lase) in ti izdelek po uporabi ni všeč oz. ti ga ne odgovarja?
  napišeš mnenje/ga dalje sponzoriraš/poveš iskreno..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaz osebno vedno rada izpostavim tako minuse kot pluse izdelka; tudi če je izdelek "hype", kot npr. določeni čaji, bom povedala realno, na kak način delujejo, torej vso resnico za njimi. Ne maram pa, ko nekatere blogerke čisto skritizirajo izdelek 1) brez, da ga preizkusijo 2) "just because". Potrebno se je zavedati, da smo individumi, in če izdelek ne ustreza meni, ni rečeno da tebi ne bo in vice versa; saj so izdelki večinoma zasnovani za določen tip kože/osebnosti/las ipd. Tako je vsaj pri 95% izdelkih. Tistih 5% pa so izdelki, s katerimi so proizvajalci verjetno res popolnoma brcnili v temo:)

   xx,
   Sindi

   Delete

© Sindiana Jones

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig