Friday, 11 December 2015

Fit Friday: Fitness Q&A


Hejla!

Pred kratkim sem vam obljubila »Fit Friday« blog poste, v katerih bom vsak petek odprla kakšno debato v zvezi s fitnesom ali zapisala morda kako objavo na splošno na to temo. Danes sem si vzela čas in odgovorila na vaša najpogostejša vprašanja, ki so mi priletela v inbox. Obenem bi se pa sedaj rada zahvalila vsem, ki ste me po moji »osebni izpovedi« tako javno kot zasebno prav zasuli s tako lepimi in spodbudnimi komentarji, tega niti približno nisem pričakovala. Kar nekaj se vas je v moji zgodbi našlo in vsem iz srca želim samo najlepše. Res ste najboljši <3.


OK, gremo zdaj k vašim vprašanjem. Najprej pa »disclaimer«. Jaz nisem ne licencirana osebna trenerka in se nimam za strokovnjakinjo na tem področju, imam pa za seboj leta in leta izkušenj, uspelih in neuspelih poskusov, raznih diet in predvsem goro zapravljenega denarja za neumnosti, in bom podatke črpala iz svojih izkušenj in znanja, do katerih so me privedla leta učenja in raziskovanja na tem področju.


V1: Kak režim priporočaš če si želiš samo npr. oblikovati postavo in ne pretirano shujšati? Pač da use ne "visi" ;) 5 dni tek pol ure na dan plus vaje?


O1: Moja osebna izkušnja in največja napaka je bila ta, da sem prvi dve leti v fitnesu »živela« na kardio napravah (tek, orbitrek, kolo) in zanemarjala trening z utežmi. Prepričana sem bila, da bom najlažje izgubila kilograme, če bom npr. 60 min kolesarila. No, kilogrami niso izginjali, ampak so se kvečjemu kopičili, k čemur je pripomogla tudi nepravilna prehrana. Prepričana sem bila, da zato ker sem bla več kot uro na orbitreku, lahko tudi več pojem. No temu ni tako, ker je intenzivnost vadbe bila res minimalna (veliko bolj priporočam HIIT treninge, če že). Večino kilogramov (torej maščobne mase) sem izgubila tako, da sem začela več (res je, VEČ, ampak pametno) jesti in se redno posvečati treningu z utežmi. Kardia v tisti fazi nisem imela, kar se marsikomu zdi neverjetno. Tako, da za samo oblikovanje postave priporočam, da se posvetiš vadbi z utežmi oz. z lastno težo. Pa da ne bo pomote, kardio trening je prav tako pomemben in ga ne gre zanemarjati (fitness življenjski stil vsekakor vključuje tudi skrb za kardiovaskularni sistem;)), kar pa še zdaleč ne pomeni, da moramo ure in ure viseti na kolesu ali orbitreku, ker je to zapravljanje časa, ki bi ga lahko posvetili efektivnemu treningu.


V2: Ne morem shujšati oz. bi lahko, ampak nimam zadosti poguma, motivacije.. In obupam ko ne vidim napredka v 1 tednu, za kar pa vem, da ni mogoče in bi mogla biti vztrajna.. Čas je, da začnem delati na sebu in počutju. Mi lahko svetujes, kako si začela, kako si premagala željo po drugi hrani, po maščobi, sladkarijah, prigrizkih?

O2: Najprej moramo pri sebi razčistiti eno: kilogramov nismo pridobili v enem tednu in jih prav tako v enem tednu ne bomo izgubili. Pridelovali smo jih leta in leta, ampak pričakujemo, da bomo po enem tednu novega režima prehranjevanja izgledali kot Adriana Lima. No, to ne gre tako. Kar moramo doseči je, da »obrnemo« tok misli. Na vse, kar počnemo, moramo gledati iz drugega zornega kota: ali nam bo to pomagalo ali bo oviralo naš napredek in pot k cilju? Sama ne verjamem v »košček« čokolade tu in tam, ali samo tri vilice kremšnite ali joj, saj bom samo eno palačinko brez nadeva. To ne gre tako, ker se lahko hitro ujamemo v past, in iz treh vilic kremšnite hitro nastane naslednja slika: mi pred televizorjem s škatlo keksov in tolažbo, češ, danes smo se že itak prekršili, pa je že vseeno, bomo začeli jutri. Vse, kar imate radi, lahko jeste. Ampak si za to določite poseben dan in to upoštevajte. Premislite, kaj vam več pomeni: vaše dobro počutje ali velika Milka s celimi lešniki? Po enem tednu pravilnih odločitev ne bo večjih sprememb. Bodo pa po dveh, treh. In naslednji rek drži kot pribito: »Once you see results, it becomes an addiction.«

V3: Mene zanima kak si shujšala in v kolkem času?

V3: To je vprašanje, ki ga dobim najpogosteje. Tu si bom sposodila odgovor, ki je enkrat prehitel moj dolgi komentar: »Jede i diže teško željezo. Ne gladuje.« Čeprav je ta odgovor zelo karikiran, moram priznati da 100% drži. S kilogrami sem se borila celo življenje, nato sem POČASI IN POSTOPOMA osvojila vzorce zdravega prehranjevanja in začela hoditi v fitness. Ker nisem imela rezultatov, kot sem jih sama želela (kljub temu, da sem v teoriji zadeve obvladala, sem imela težave pri makronutrientih, izboru hrane in vse to prilagoditi svojim treningom). Po določenem času, ko sem že pri sebi ustvarila neko rutino treningov in sprejela kočno odločitev, da želim tudi vidne rezultate, sem se odločila za sodelovanje s trenerjem Tomislavom Gustinom (http://tomislavgustin.com/). Povedal mi je, da imam težave predvsem z razporejanjem obrokov, da pa sem osnove zdrave prehrane že usvojila. Glede na moje potrebe mi je sestavil program treninga in prehrane, katero sva tudi spreminjala. Sodelovala sva od aprila do julija, in  v tem času sem izgubila največ maščobne mase, kar sem opazila po starih slikah, merah in tudi prijatelji so opazili, da se mi je postava preoblikovala. Sodelovanje je potekalo po principu online coaching, kar je sicer super zadeva, Tomislav mi je bil na voljo kadarkoli sem ga potrebovala, nanj sem se lahko vedno zanesla, spremljal je moj napredek. Edina slabost online coachinga je ta, da trener ni fizično ob tebi, in ne nadzoruje izvedbe vaj, tako da sami treningi pomenijo tukaj največji izziv (pravilna tehnika je izjemnega pomena). Kardia nisem izvajala v tem času, samo treninge z utežmi in z lastno težo.

V4: Mene ful zanima kako zgubiti trebuh pa kako popraviti prebavo

To vprašanje mi je od vseh najbolj všeč, saj točno temu problemu posvečam največ časa. Najprej moram podreti en mit: »LOCIRANA« IZGUBA MAŠČOBE NI MOGOČA. Žal se jaz ne morem odločiti, da so mi moje noge všeč, trebuh pa ne, in želim izgubiti maščobo samo s trebuha in to tako, da bom delala trebušnjake. To ne gre tako, ampak je ta mit zelo trdno zasidran v mentaliteti ljudi, sploh starejših generacij. Torej variante »100 trebušnjakov na dan odnese trebuh stran« odpadejo. Najprej je potrebno urediti prebavo oz. pospešiti metabolizem, kar se nanaša že na drugi del vprašanja in vidimo, da sta oba problema medsebojno povezana. Največjo napako in medvedjo uslugo svojemu telesu naredimo, ko mislimo, da če smo na dieti, moramo stradati oz. da shujšamo lahko samo tako, da ne jemo. To ni res. Jaz jem 5-6x na dan in še vedno hujšam (ponovno disclaimer: tudi jaz sem še v fazi izgubljanja maščobne mase, moje telo se je odločilo, da bo iz trebuha pač izginila nazadnje:D). Moj metabolizem je bil prej na »nuli«, saj sem vedno jedla tako, da za kosilo dosti, pol pa da popravim napako, sem stradala nekaj časa. Moje telo si je počasi začelo kopičiti zaloge in dvakrat bolj nalagati hrano v »rezerve«, saj je ugotovilo, da ga včasih izpostavim stradanju. Telo ni neumno in telesa ni mogoče prelisičiti. Obroki morajo biti pogosti (*tukaj bi poudarila, da sem na ketonski »dieti«, ko sem že bila nekaj časa »keto-adapted«, jedla max 3x na dan, saj več nisem potrebovala, ampak je to povsem druga tema, in če vas zanima, lahko pojasnim nekaj osnov glede LCHF t.j. low carb-high fat prehranjevanja v naslednjem postu) in skrbno izbrani glede na naše potrebe. Jesti je potrebno čisto, nepredelano hrano. Veliko zelenjave, beljakovin in nepredelanih ogljikovih hidratov (razmerje le-teh je odvisno od naših ciljev; torej kaj in česa koliko).


To bi bilo zaenkrat vse. Spodaj mi lahko napišete kakšne predloge, o čem bi radi brali prihodnji teden. Upam, da sem na nek način čim širše odgovorila na vaša vprašanja.

Pozdrav,

vaša
SHARE:

3 comments

 1. lahko bi napisala objavo o vadbi za začetnike, in za tiste "srednje". jaz delam vaje doma ne hodim v fitnes in se mi še kar pozna. Bi lahko napisala kot nekakšen fitnes urnik, pač kaj je najbolj priporočljivo izvajati vsak dan( vaje za celo telo, trebuh, noge, rit, leg day in te fore ;) ).

  ReplyDelete
 2. Predlagam da napises kako zgleda tvoj jedilnik (osnove), sama sem cel dan vecinoma na faksu in je tezko uskladit 5 obrokov. Kaj predlagas? Drugi del vprasanja: delala sem insanity vadbo + tek obcasno. Kilogrami so sli navzgor kar je normalno zaradi misic. Sedaj ko je novo solsko leto nimam vec toliko casa za redno gibanje in kg se kar rastejo? Nevem kaj naj naredim...

  ReplyDelete
 3. Zelo fini nasveti, tudi sama pišem blog o hujšanju, a včasih, ko hodim po Ljubljani imam občutek, da tega kar pišemo nihče ne bere! Vse več mladih deklic je ima preveč kilogramov, ljudje zbolevajo.. No, mi se trudimo, mogoče pokukajte še moj blog in članek o hujšanju http://futr.si/kako-shujsati/, ga pokomentirati, vsakega mnenja sem vesela!
  Karmen

  ReplyDelete

© Sindiana Jones

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig